Friday, March 25, 2011

Penyakit Berulang..

Kitab : 40 hadis peristiwa yang akan berlaku di akhir zaman
By : Ustaz Azhar Idrus : Macam-macam ada

Hadis ke 8 : Penyakit umat2 terdahulu...
Drpd Abu Hurairah, aku dgr Rasulullah bersabda, umatku akan ditimpa penyakit2 yg pernah menimpa umat2 terdahulu. Sahabat bertanya, apakah penyakit2 itu? Rasul menjawab:
1) terlalu banyak seronok
2) terlalu mewah
3) kumpul harta sebanyak mungkin
4) tipu menipu dalam merebut harta dunia - Jahat pemimpin kerana jahatnya rakyat itu sendiri.
5) saling memarahi
6) hasut menghasut sehingga jadi zalim menzalimi.
Hadis riwayat Hakim

Antara huraian Ustaz, kita skrg terlalu banyak hiburan, sana sini, konsert jauh2, mahal2 sanggup pergi, tapi masjid sebelah rumah pon tak pernah jejak. Dalam rumah tak pernah dengar alunan Al Quran, kalau dalam rumah tiba2 ada bacaan Al quran, itu maknanya ada org dah nazak or ada kematian saja. Org sekarang juga terlalu memuja artis, sanggup berabis untuk jemput artis pujaan buat persembahan, tapi jemput ceramah ustaz hanya bagi sikit je, dgn alasan ustaz buat keje krn Allah, tapi adaakh ustaz takde kos untuk ditanggung juga? Terlalu taksub dengan artis samapi berharap anak2 dapat jadi macam artis, dan bukan macam ulamak. Tak kenal pon sape ulamak, biodata dan keluarga mereka, instead of biodata artis lancar je.

Ulamak sufi berkata sebenarnya bila kita dah berusia 20 tahun, patut dipanggil orang tua, umur 40 tahun dipanggil mayat, tapi pepatah Inggeris berkata life begin at 40. Sungguh berbeza, macamlah kita akn hidup selamanya.
Dunia, kita laripon dia akan cari kita, sbb kita duduk dlm dunia, tapi jangan tinggal semua, ambillah sekadarnya.
Kerja2 kebaikan jika ditambah2 akan menghilangkan kejahatan yg telah kita lakukan.


Kritikan pedas ustaz sangat menyentuh jiwa sbb semua itu secara tak langsung memang terjadi pada diri aku sendiri. Luahan secara direct dari ustaz sangat bagus sbb jika terlalu menjaga, tak kemana teguran itu, dan akhirnya semau orang tak paham tak berubah ke arah yang lebih baik.

Nak tambah tadi Ustazah Asmak ada huraikan tentang 4 asas Islam :
1- Bijaksana
2- Keberanian
3 - Iffah - Kesucian jiwa
4 - Keadilan

Terus mengkoreksi diri yang terlalu lemah ini.....

2 comments:

Nida said...

Salam..

Kadang2 terfikir, kenapa kita terlalu mengikut cara Barat.. hmmmmm

Mas said...

mentaliti kena tukar dulu kak