Tuesday, January 13, 2009

Kek Lumut =)

Inilah Kek pertama buatanku. Aku sendiri masih tidak sangka bahawa membuat kek ini salah satu acara yang senang dan sangat memuaskan. Di samping kenyang sendiri, boleh pula menjamu kawan-kawan office dan rumah sewa. Seronok bertukar-tukar resipi dan petua dengan mereka. Kak Nabilah dan Kak Ila mesti tak caya mas dah mula berjinak-jinak dengan dapur ni, hehe. Terima kasih pada Ummu yang menjadi sumber inspirasi bermulanya misi ini dan pada sifu Rena yang tidak lokek ilmu mengajar kami. Juga pada partner peminat Badminton Faez yang merakam detik-detik bersejarah itu. (Poyo tak!!)

Inilah resepinya; sungguh mudah dan sedap...


Bahan-Bahan:

5 biji telur
Nestum (original) - dikisar 2 setengah cawan
Gula 2 cawan
Tepung suji 2 cawan
Susu cair 1 cawan
Pewarna hijau 2 sudu
Mentega 1 buku (setelah diletak dalam suhu bilik 1-2 jam)

Cara membuatnya:

Mentega diadun bersama telur, gula, susu cair, pewarna, tepung suji dan nestum. Setelah itu, masukkan dalam loyang, ditutup ketat dengan alumumiun fold dan kukus selama 2 – 2.5 jam. Sedia dihidang.

Selamat mencuba.


PS : ~Gambar setelah siap kukus belum transfer lagi~

5 comments:

unique1012 said...

wah! bagus2! kalau dekat dah lama minta ni, hehe.. bawa gi ofis tak??

mas said...

bawak...ada potluck skali mggu tu..mcm2 makan..hehe..cpt2la blk mesia, nnti mas buatkan yer..=)

Suhana said...

Fuiyo betul2 nmpak macam lumut la!

mas said...

hehe,biasa2 jer, mana reti sgt pon!

penyebeb septictank cepat Penuh said...

tampilan blog nya sangat bagus , artikel nya juga bagus