Friday, January 23, 2009

Jumaat yang MULIA..


Jumaat yang mulia, penghulu segala hari, adakah kita selalu memanfaatkannya? Kerana setiap minggu dia pasti datang, maka aku tidak begitu mengambil kisah tentang kebesaran, keagungan dan kelebihan yang Allah telah selitkan pada Jumaat yang mulia. Sebenarnya, setiap perbuatan dan amalan kita adalah dinilai secara istimewa di hari ini. Bolehlah mencari-cari informasi tentang kehebatan hari Jumaat agar kita dapat sama-sama manfaatkannya.

ALBAZZAR meriwayatkan bahawa Nabi biasa memotong kuku dan menggunting misai sebelum keluar untuk solat Jumaat.

Nabi Muhammad s.a.w bersabda, "Siapa yang membuka surah Ali Imran pada hari Jumaat maka akan didoakan oleh malaikat hingga malam.

"Nabi Muhammad s.a.w bersabda, "Siapa membaca pada pagi Jumaat sebelum sembahyang Subuh Astagh Firullahalladzi la ilaha illa huwal hayyul qayyum wa atubu ilahi tiga kali, nescaya Allah akan mengampunkan dosa-dosanya walaupun sebanyak buih di laut.

"Dari Abu Hurairah katanya, dia mendengar Nabi bersabda, "Janganlah kamu berpuasa pada hari Jumaat, melainkan bersama satu hari sebelumnya atau sesudahnya.

"Pada hari Jumaat dijadikan ada saat mustajab; tiada seorang berdoa bertepatan dengan saat itu melainkan pasti doanya diterima selagi tidak berdoa untuk kejahatan atau memutuskan hubungan keluarga.

Nabi Muhammad s.a.w bersabda, "Siapa yang berwuduk sahaja untuk menghadiri solat Jumaat adalah sudah baik (memadai) tetapi siapa yang mandi maka adalah terlebih baik.

"Nabi Muhammad bersabda, " Sesungguhnya hari-hari yang utama bagi kamu iaitu hari Jumaat, maka perbanyakkanlah membaca selawat padaku kerana bacaan selawatmu itu langsung disampaikan kepadaku (pada hari Jumaat)."

# Terima kasih pada blog ini.

Jumaat yang mulia, moga aku tidak terabaikannya lagi...

No comments: